Avionske karte za sve svetske destinacie


Lisabon Portugalija

Lisabon glavni i najveći grad  Portugalije se nalazi u  zalivu ušća reke Težo u krajnjem jugozapadu Evrope, na obali Atlantika Iberijskog poluostrva.

Lisabon se ne može videti, mora da se oseti”! A to se najlakše može objasniti i na primeru svetlosti, koja je drugačija, čistija. Specifična svetlost Lisabona  je posledica belog kamena na trotoaru kao i “azulejos“-a, ukrasnih pločica kojima su prekrivene fasade zgrada i ulica.

Grad zbog čije lepote i kombinacije stare i nove istorije koja se prepliće po  sjajnim pločnicima uređenim u mozaiku i  istorijskih atrakcija  možete ostati samo očarani. A tri portugalske svetinje koje se osećaju sve vreme u vazduhu  Portugalije su Fatima, fado i  fudbal koji na Vas na kraju ostavljaju  utisak začaranosti.
Ono sto će Vas sigurno zaokupiti  i  ono što morate videti i  zbog čega ćete se opet  vraćati  i  po nekoliko puta su Tvrđava Sao Jorge u Lisabonu.  Tvrđava je proglašena postojbinom Lisabona a danas omogućava panoramski pogled na reku Tagus i Alfama srednjevekovnu oblast. Turisti mogu da šetaju travnjacima i penju se uz bedeme. Multimedijalni šou može se posmatrati u toku dana kada se oživljava istorija Lisabona .

Alfama
Kvart Lisabona, duž uskih kaldrmisanih aleja prostiru se taverne i ulične prodavnice, izmešane sa kućicama u posebnom stilu, u kojima su smešteni obalski radnici, prodavci ribe i mornari. Alfama je isto tako puna istorijskih zgrada i crkava, koje obavezno treba obići i istražiti. Noću Alfama poprima neki misteriozni oblik sa romantičnim prizvukom fada koji je prisutan u ovom delu grada ceo dan.

Largo da Se Katedrala
Prva crkva u Lisabonu, izgrađena na mestu Saracen džamije, nakon što su grad okupirali Crusaderi u 12.veku. Unutra, ova antička crkva sadrži neke vrednosti, kao što je krstionica gde je u ceremoniji bio Sveti Antonije Padue 1195. godine, kao i brojne značajne relikvije, slike i ikone.

Bairro Alto
Bairro Alto oblast (Gornji grad) je, kao i Alfama, istorijska enklava koja datira iz 1513,. Živopisan kraj odzvanja od poziva trgovaca i prodavaca ribe a prozori i balkoni su ukrašeni ptičijim kavezima i šarenim vešom. Noću ovaj kraj oživljava sa nekim od najfinijih gradskih fado kafića, duž ulica sa Viktorijankim fenjerima i lampama. Ovo je pravo mesto za nocni zivot koji se ne propusta u Lisabonu.

Spomenik otkrićima
Jedan od najpoznatijih simbola Lisabona je impozantan spomenik, smešten na obali reke Težo u Aveniji de Brasilia u oblasti Belem, dizajniran za komemoraciju Portugalskom dobu otkrića. Belem, gde se Težo uliva u more, je mesto odakle su pomorski istraživači nekada davno usmeravali svoje brodove u pravcu nepoznatog kako bi istražili svet.

Kula Belem
Čuvena kula Belem je zaštićena od Unesko-a i jedna je od Lisabonskih ‘naslikanijih’ atrakcija.  Spoljašnji zidovi su izrezbareni konopcima u steni i prelepim otvorenim balkonima, zajedno sa Muriskim osmatračnicama i utvrđenjima sa puškarnicama u obliku štitova

Lisabon se pamti i  voli zbog fado muzike Stil je mešavina tuge, nostalgije ali i sreće, bola ali i ljubavi. Predstavlja mešavinu muzike afričkih robova, muzike mornara i arapskih ritmova. Jedna od najuticajnih pevačica je Amália Rodrigues čije pesme i  čarobni glas i  posle njene smrti održavaju u svim delovima i  kvartovima ovog neobičnog grada i dalje.

Lisabonu se u predivnim malim restoranima uživa u tradicionalnoj hrani koja se najviše pravi od ribe, povrća i voća. Jedno od narodnih jela, „bakaljau“, se pravi od sušene ribe sa povrćem. „Frango na pukara“ je kuvana piletina. „Karbidela“ je piletina kuvana sa pirinčem u sopstvenoj krvi.  Čuvena je i  portugalska kobasica.

Portugalci najviše piju vino, a najčuvenije  je porto koje se proizvodi jos od 1830 te godine, a posle obroka se pije jaka kafa koja se naziva „bika“.

Dok boravite u Lisabonu na dohvat ruke na samo nekih 30 kilometara nalaze se tri prelepa, potpuno različita gradića u koja se stiže najlakše vozovima
SINTRA poznata kao dvorac portugalskih kraljeva, gradić u kopnu , sa starim fasadama i romantičnim ulicama. Nezaboravnim malim autobusima i drvenim tramvajima. Gradić poznat po čuvenom dvorcu Pena.

ESTORIL grad na okeanu gde se talasi uzdižu i do nekoliko desetina metara u visinu. Grad koji je poznat po kockarnicama kao i  automobilskim trkama. Grad raskoši i  bogatstva gde bogati portugalci provode svoje slobodno vreme.

Lisabon je grad koji se ne zaboravlja i kome se uvek rado vraćate.

Nova godina 2010