Prag Češka

Od srednjeg veka Prag  se smatra jednim od najlepših gradova Evrope nazivaju ga i  zlatnim gradom zbog bogate istorije.  Prag je smešten u samom centru  Evrope i dobro je povezan i sa Zapadom i sa Istokom i predstavlja pravi izazov brojnim turistima širom sveta. Prag je grad koji će Vas osvojiti i osim lepih fotografija sa sobom će te poneti i lepe uspomene. Danas je  Prag  evropska metropola i grad koji je pun života i  mogućnosti za odličan  provod. U   Pragu možete pronaći veliki broj  tržnih centara i butika i naravno  pivnica, kafića  i restorana.

Ako kao destinaciju odaberete Prag, naćićete se u gradu koji je kroz istoriju dobio najviše epiteta  i vremenom postao grad sa najviše imena, kao Prag, gospodarica Češke, Prag, Majka svih gradova, ili Prag, glava imperije – misli sa na Sveto rimsko carstvo. Car Svetog rimskog carstva Karlo IV nazvao je Prag „zlatni grad“. Od 19. veka zovu ga i „grad stotinu tornjeva“, iako ih u gradu ima čak 550.

Nadaleko najpoznatije ime mu je ZLATNI GRAD. Zahvaljujući tome sto je bio posteđen od razaranja za vreme ratova Prag  je jedan od najstarijih, najlepših I najvećih gradova srednje Evrope. Ono sto se prvo uočava šetajući se ulicama I prostorima ovog velelepnog  grada je raznovrsna arhitektura, od romaničke gotike, renesanse, baroka, rokokoa, klasicicizma, ampir arhitekture, do pravaca 20. veka secesije i kubizma. Zbog spleta ovih pravaca koji se prostiru svuda od pločnika, preko fasada, prozora I balkona,  imate utisak da se sve vreme nalazite u jednom velikom muzeju – riznici najvrednijih umetničkih dela.

Kao kulturni i ekonomski centar Češke, Prag je privlačio mnoge čuvene umetnike i naučnike, kao: Jana Husa, Franca Kafku, Bohumila Hrabala, Volfganga Amadeusa Mocarta, Antonjina Dvoržaka, Vaclava Havela, Alberta Ajnštajna.

Turističke atrakcije po kojima je  Prag poznat su:

Stari grad i Staromjetske namjesti,
Nalaze se između Vaclavskih namjesti i Karlovog mosta, I predstavljaju najposećenije mesto u Pragu. Sa mnogim građevinama raznih arhitekturalnih stilova, gotičkom crkvom Bogorodice pred Tinom poznatijom kao Tin katedrala i baroknom Crkvom Sv.Nikole, skver je oaza turista. Pored mnogih crkvi turisti na ovom skveru mogu videti i Astronomski sat dok se sa Staromestske kule proteže panoramski pogled na Staro mesto.

Tu je i statua češkog religioznog propovednika Jana Husa koji je spaljen na lomači jer su njegova verovanja proglašena jeretičkim. Statua je podignuta 6. jula 1915. povodom obeležavanja 500 godina od njegove smrti.

Vaclavljev trg (Vaclavske namesti)

Ovaj trg je jedno od najposećenijih mesta Praga. Ime nosi po ubijenom kralju Češke, svetom Vaclavu. Ovde sve vrvi od zivota I danju I noću. Prepun prodavnica, butika, turističkih radnji, restorana . Ovde se na ulici mogu kupiti čuvene praske kobasice, praska šunka i najčuvenija piva ovoga kraja. Izdvojite jedno veće za takvu vrstu večere na ulici iz plastičnih tanjira i plastičnih časa punih ukusnog piva.

Hradčani
Hradčani su bile samostalni grad do 1784. godine, kada su postale deo ujedinjenog Kraljevskog glavnog grada Praga. U Hradcanima se nalazi cuvena  Katedrala Sv. Vida (14. vek), Praški hrad (Praški dvor) zauzima značajan deo ove gradske četvrti. To jedan od nejpoznatijih dvorova Evrope i prema Ginisovoj knizi rekorda, je najveći dvorski kompleks na svetu. To i nije samo zamak, već čitav kompleks građevina, crkava, katedrala, istorijskih spomenika, muzeja čije razgledanje može da traje i ceo dan. Glavni ulaz u praški zamak je sa mesta koje se zove Hradčanski trg (Hradcanske namesti), gde se nalazi kip prvog čehoslovačkog predsednika, Tomasa Masarika. Kapija je ukrašena kipovima divova u borbi gde cete naici prvo na čuvare koji, kao i oni u Engleskoj, stoje nepomično. U  kompleksu se nalaze Kolova fontana,  kapela Sv. Krsta,  Kraljevska  bašta, galerije slika praškog zamka do kraljevske ergele.  U kompleksu se nalazi I  nova kraljevska palata u kojoj se nalaze prostorije sadašnjeg češkog predsednika, Vaclava Klausa.

Karlov most
je izgrađen pod pokroviteljstvom Karla IV. Do izgradnje mosta Franje I, 1841. godine, bio je jedini most preko Vltave. vekovima je most bio najvažnija komunikacija koja je povezivala praške gradove na obe obale Vltave. Po redu je četvrti kameni most u Čeha, nakon Juditinog, piseckog i rudnickog. Ranije se zvao  Praški most ili Kameni most. Setnjom od Hradcana  preko karlovog mosta stize se pravo do starog grada. Na mostu se nalaze tri tornja od kojih  jedan predstavlja vrata starog  grada.  Ukrašen je sa 30 statua od kojih je većina u baroknom stilu. Karlov most je zivo mesto danju gde se skupljaju umetnici, slikari, Trgovci, ulicni pevaci i zabavljaci. Tokom noći Karlov most je mirno, romanticno mesto sa pogledom na uspavanu Vltavu  I raskos svetala koji Prag nocu nosi sa sobom. To je magično mesto u svakom trenutku, ali ako Prag posetite u kasnu jesen ili početkom zime, kada je maglovito ili kada pada sneg, pogled s mosta daje celom Pragu bajkovit izgled i magičnu lepotu.

Jevrejska četvrt
Je vrlo zanimljiv deo Praga koji svakako ne sme da se ne obidje. U tvom kvartu kao da je vreme davno stalo I kao da ste se za cas nasli u nekom drugom svetu dok se pored vas setaju jevreji sa svojim odorama, neobičnim frizurama i šeširima. Nekoliko sinagoga, jevrejski muzej, jevrejsko groblje kao I raskosna arhitektura, mali tipicni restorani i biserno beli plocnici ovog dela grada ostavice Vas potpuno ushicenima.

Ono sto jos u Pragu morate posetiti je:  svakako Lenonov zid, Narodni muzej , zlatnu ulicu, muzej lutaka, Nacionalni teatar, Dvorac Karlstajn I jos mnogo toga drugog sto cete biti u mogucnosti I sami da otkrijete.

Preporučujemo
Voznju Vltavom prelepim brodicima nocu ili danju koji ce ostaviti  veliki I nezobaravni trag u vama. Neizbezne setnje pred zalazak sunca uz Vltavu na strani Starog grada sa fascinantnim pogledom na Karlov most,  Hradcane I Katedralu Sv. Vida. Prelepi mali kafei predah u njima ucinice da Vam praski zalazak sunca ostane nezaboravan.

Pored svojih prelepih građevina i bogate i burne istorije Prag vam nudi i dobar provod. Brojni restorani  nude domaće specijalitete, ali i internacionalnu kuhinju.  Ceske kobasice, cuvene ceske knedle, praska sunka, gulas od govedine u slatkom sosu prelivenom malinama,  I jelo od kupusa  svakako morate probati kao deo brojnih specijaliteta koji vam se nude. Noćni život je veoma bogat i nudi brojna mesta sa živom svirkom, opuštenom atmosferom i dobrim provodom. Obilazak cuvenih ceskih pivnica gde ćete popiti verovatno najbolje pivo na svetu, čuveno češko. Bilo da je u pitanju svetlo ili tamno, nećete pogrešiti, sva su odlična.

Ukoliko vam vreme dozvoljava na dva sata voznje kolima ili autobusom, nalazi se cuvena banja Karlove Vari  koja je svakako vredna da bude deo vaseg putovanja.

Karlove Vari
Karlove Vari je najpoznatija, najatraktivnija I najveca ceska banja iz perioda još pre I Svetskog rata. Nalazi se na obalama reka Ohra I tepla. Danas u u njoj  možete pronaći 64 izvora lekovite mineralne vode, ali se koristi samo 12 termalnih mineralnih izvora. Najpoznatiji od njih je Vřidlo, čiji mlaz vode izbija na visinu od 12 metara, a temperatura vode je 72° Celzijusa, pa je on i najtopliji. Izvori se međusobno razlikuju po temperaturi, koja se kreće od 38 do 63 stepeni Celzijusa, kao i po hemijskom sastavu. Voda se pije odmah kod izvora, iz posebnih keramičkih lončića, polako, ali odjednom.  Na ulicama kao atrakciju mozete videti turiste koji piju vodu iz tih specijalnih keramickih loncica dok setaju I razgledaju okolinu I raskosnu arhitekturu uglavnom iz doba secesije  koja se meri sa praskom atmosferom.

U danasnje vreme ovo mesto je postalo mondensko leciliste a posete svetski značajnih ličnosti postale su uobičajena pojava. Poslednjih decenija Karlove Vari  se okreću “elitnom” turizmu. Banja je poznata jos i po finom ceskom porcelanu,  cuvenom Mozer  staklu i po proizvodnji slatkiša Karlovarske oplatky reč je o dve oblatne koje su spojene kremastom čokoladom ili nekim drugim punjenjem.

Ćuveni filmski  festival koji se održava u julu i u poslednjih par godina je stekao veliku popularnost pa važi za jedan od najvažnijih u Centralnoj i Istočnoj Evropi.
Zvanična valuta Češke je češka kruna sa internacionalnom oznakom CZK. Vas novac  obavezno menjajte u zvanicnim menjacnicama. Nikako kod ulicnih dilera.
Napustanjem PRAGA i svega onoga sto on nosi sa sobom, kao I povratak iz KARLOVIH VARI daje najbolji mogući utisak i želju za povratkom.